G&G reglementen

Er is een aantal wijzigingen aangebracht in de reglementen voor de G&G. Dit betreft voor de meeste klassen een kleine wijziging, alleen bij de SHH is de wijziging voor de oefening ‘visuele prikkel’ groter.
Hondenscholen hebben t/m 31 augustus 2022 bij een examen SHH de keuze of ze de oude reglementen of de nieuwe reglementen willen aanhouden. Dit kan vooraf besproken worden met de keurmeester.
Hieronder staan de wijzigingen opgesomd. De wijzigingen staan in de reglementen aangegeven in het rood. Voor de complete reglementen verwijzen wij u naar de reglementen.

Algemeen Reglement Examen

• Tijdens het examen Sociale Huishond is het toegestaan dat de hond een (niet slippend) tuig draagt.

• De hoogte van de hoogtesprong is gewijzigd naar: dwergrassen = 20 cm, kleine honden = 40 cm en grote honden = 55 cm.

• Het gewicht van het apporteerblok of dummy is voor grote honden gewijzigd naar minimaal 300 gram.

Algemeen Reglement Wedstrijden

• De hoogte van de hoogtesprong is gewijzigd naar: dwergrassen = 20 cm, kleine honden = 40 cm en grote honden = 55 cm.

• Het gewicht van het apporteerblok of dummy is voor grote honden gewijzigd naar minimaal 300 gram.

SHH

• Tijdens het lopen aan de lijn mag de hond zowel aan de linkerkant als de rechterkant van de begeleider meelopen, echter mag er niet tussendoor gewisseld worden.

• Voor de geluidsproef heeft de keurmeester een geluid bij zich en de organiserende hondenschool zorgt voor nog 3 andere geluiden, de keurmeester zal een keuze maken welk geluid gebruikt gaat worden. De geluiden die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld een emmer met knikkers, een blik met steentjes of een houten ratel.

• Bij het voedsel weigeren is de maximaal toelaatbare afstand tussen het voedsel en de hond dusdanig dat de hond het voedsel kan nuttigen zonder dat de lijn strak komt te staan.

• Bij de visuele prikkel is de uitvoering van de oefening verandert in:
Het voor deze oefening gebruikte voorwerp (de ‘visuele prikkel’) mag alleen een normaal formaat paraplu zijn.
De ringmeester stelt zich met het voorwerp achter een muur of schot (het verstek) op, onzichtbaar voor de hond. Op het teken van de keurmeester loopt de begeleider met de aangelijnde hond in de door de keurmeester aangegeven richting. De ringmeester komt achter het verstek vandaan en loopt frontaal richting de begeleider en de hond. Wanneer de ringmeester op 1,5 meter is van de begeleider en de hond opent en sluit hij de paraplu. De begeleider loopt langs de prikkel, waarbij de afstand tussen hond en prikkel maximaal 1,5 meter is, en staat na 5 meter stil. De hond krijgt het commando om te gaan zitten.

• De essentie van de oefening achterlaten met afleiding is aangepast naar de huidige tijd (achterlaten bij een winkel is niet meer van nu in de meeste steden), de uitvoering en beoordeling is ongewijzigd.

• Bij de oefening omgang hond – hond is tijdens het passeren de maximale afstand tussen de honden 1,5 meter.

• Bij de oefening omgang hond – mensen is in de driehoeksituatie gewijzigd dat de figuranten op ongeveer 1,5 meter van de deelnemer stil gaan staan. En dat de keurmeester naar de begeleider loopt en zijn hand opsteekt i.p.v. de deelnemer de hand schudt.

G&GB en G&G1

• Bij de oefening gedrag ten aanzien van andere honden mag de afstand tussen de actieve begeleider en de overige passieve begeleiders maximaal 1,5 meter bedragen.

G&G0

• De G&G0 klasse is toegevoegd op de wedstrijden (zie hiervoor de complete reglementen op de website).

We hopen hiermee iedereen voldoende geïnformeerd te hebben. Voor vragen kunt u via email terecht bij de coördinator G&G Mariette van der Vos.

11 maart 2022

Nieuws G&G