Speuren

Alle honden kunnen speuren, daarom heeft de FHN een reglement geschreven voor alle hondenrassen. Het reglement bestaat uit 5 categorieën oplopend in moeilijkheidsgraad. In alle categorieën kunt u een certificaat of diploma behalen en meedoen aan de wedstrijden en met een jaarlijkse competitie.  Tevens is er elk jaar een Nederlands Kampioenschap voor elke categorie, mits er voldoende deelnemers zijn.

De trainingsmethode verschilt per hondenschool omdat de FHN geen trainingsmethode voorschrijft. De aangesloten hondenscholen kunnen echter wel een beroep doen op de officials van het speuren voor het krijgen van tips en uitleg. Denk bijvoorbeeld aan vragen over trainingslocaties, grondsoorten, materialen e.d.

Over Speuren

Het belangrijkste in het speuren is het vertrouwen hebben in je hond. Je kunt de hond niet sturen zoals vaak beginnende speurders proberen, speuren doe je samen. De geleider loopt de sporen voor de hond, al dan niet met voer en voorwerpen, de hond volgt het spoor een “tijd” later. De hond geeft aan of hij iets gevonden heeft door het te verwijzen.

Belangrijk bij het uitlopen van sporen is dat je goed moet weten waar je loopt (en waar je gelopen hebt). Als eerste steek je een “stok” in de grond, het beginpunt. Neem voordat je gaat lopen de omgeving in je op, ga op zoek naar herkenningstekens (dit kan bijvoorbeeld een paaltje van een hek, een boom, een plant, een molshoop etc. zijn). Wij kunnen de sporen niet zien, laat staan ruiken. Gelukkig hebben we een hond die dit wel kan. Zijn neus is vele malen beter ontwikkeld dan de neus van een mens. Laat je niet verrassen, in negen van de tien gevallen heeft de hond altijd gelijk, als het om zijn neus gaat.

Ons advies is dan ook, ga samen met anderen speuren en kijk bij elkaar, loop met elkaar mee en leer van elkaar. Het is een sociale tak van hondensport voor zowel de mens als voor de hond.

Om te beginnen is een lijn, een wat bredere halsband en doorzettingsvermogen voldoende. Bent u geïnteresseerd, of heeft u vragen omtrent het speuren, neem gerust contact met ons op. Wij zijn er klaar voor.

Wij zien u graag op de speurvelden terug.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via speuren@fhn.nl

Informatie

Team Speuren

Yvette Huizer

e-mail ✉

 

Kanalen

Keurmeesters / Spoorleggers

Alida Sikkema
Harrie ten Have
Herman Janssen
Vincent Nijhof

 

Kalender