Ellen behaalt de eerste plek op wereldkampioenschap agility: ‘Het is echt onwerkelijk’

Rond de tweehonderd deelnemers uit twaalf landen waren vorige week aanwezig op het WK agility in Laag Soeren. Dat is een kampioenschap waarbij de behendigheid van een hond wordt getest.

Het baasje, in dit geval Ellen Overtoom uit Een, moet zo snel mogelijk haar hond onder en over allerlei hindernissen loodsen. En dat lukte de 30-jarige Drentse dusdanig goed, dat ze op het individuele onderdeel de eerste prijs bemachtigde.

Vanaf haar dertiende is ze al bezig met deze sport, maar dat ze nu al op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen is een droom. “Het is heel onwerkelijk”, zegt Overtoom. “Ik wist dat ik een hond heb die het zou moeten kunnen. En het was ook zeker een doel en een droom om op het podium te staan. Maar direct op de hoogste trede is echt onwerkelijk.”

Ellen wint met hond More het WK agility

Het wereldkampioenschap bestaat uit meerdere dagen. “Ik was er zelf vanaf maandag, in mijn vakantiehuisje”, vertelt Overtoom. “Je hond wordt gecontroleerd en je kan gaan trainen. Woensdag was de openingsceremonie en vrijdag moest ik een individueel onderdeel lopen.”

Op een wereldkampioenschap komen alleen de beste af, maar ze merkte vrijdag tijdens het rondje dat het goed zat. “Het rondje was weergaloos. Maar je bent wel op een WK, waar alle honden goed zijn. Er waren nog tien honden na mij, dat was wel billenknijpen.”

En zelfs als de laatste hond binnen is, weet je het nog niet zeker. “Ik stond in de tussenstand eerste. Alleen alles wordt gefilmd”, legt ze uit. “Nadat alle deelnemers zijn geweest worden alle beelden bekeken. De scheidsrechter kan natuurlijk ook weleens wat missen.” Uiteindelijk kwam daar het verlossende woord. “Ik kon het niet beseffen. Mijn team was euforisch en iedereen ging mij knuffelen.”

Kampioen met eigen hond

Overtoom traint met meerdere honden. Zelf heeft ze drie bordercollies, maar ze is kampioen geworden met More, de hond van haar beste vriendin. “Zij moest fysiek en qua tijd een keuze maken om niet door te gaan met deze sport. Toen ben ik met More gaan lopen en we hadden direct een heel goede klik. Nou, de rest spreekt voor zich”, lacht Overtoom.

Maar hoe nu verder? Want op je dertigste een WK winnen, dan houd je wellicht niet veel doelen meer over? “Ik zou sowieso graag een WK willen lopen met een eigen hond. Ook zijn er nog veel andere internationale wedstrijden waar ik aan mee zou willen doen. En dan deze prestatie evenaren.”

Bron: RTVDrente

9 september 2022

FHN Algemeen Nieuws | Nieuws Behendigheid